KOMENTAR UTRKE – Marko Rafaj: 10 KM utrka – muškarci Duje Milan i Ivan Šitić

0 Comments


Po lijepom i sunčanom vremenu započela je i utrka na 10 km na kojoj su nastupala i dva naša plivača Ivan Šitić i Duje Milan. Iako je Ivana mučila ozljeda ramena plan je bio plivati što duže u grupi i izvući maksimum te biti u TOP 20. Za Duju je plan bio ambiciozniji s obzirom da je zadnje treninge odrađivao puno bolje nego Ivan. Iako su odmah na startu Duji skinuli naočale sa lice uslijed jednog udarca to ga nije pokolebalo te je nastavio plivati sa manjim zaostatkom za prvom grupom. Prvih nekoliko kilometara bilo je izuzetno turbulentno, jer su dečki gubili prvi grupu, pa su spajali, a tijekom cijelog plivanja dobili su toliko udaraca od drugih plivača da je u jednom trenutku trka ličila na podvodni boks. Kako je u prvom krugu postavio ritam plivanja madžarski plivač je samo podizao tempo kako se utrka bližila kraju, a naši dečki pokušavali su ostati što duže u prvoj grupi, jer je tada sve moguće. Međutim, kod Ivana je presudio manjak treninga te je trku završio na 18. mjestu sa vremenom 1:56:10., dok je Duje u zadnjih 2,5 kilometara toliko pojačao da je u odnosu na sve ostale plivače imao tih zadnjih 2,5 kilometara najbrže vrijeme te je u zadnjim metrima uspio stisnuti do kraja tako da je završio utrku na fantastičnom 10. mjestu sa vremenom 1:54:18. Bravo Duje !! Kao što sam ranije napisao: samo velika motiviranost i krvav rad donose rezultat.

Numbering: Svaki plivač mora imati broj na lopaticama, ramenima i zapešćima. Pored brojeva imaju i dva čipa za računanje vremena.

Iščekivanje starta:  Kod svakog teama iščekivanje je skoro isto. Plivači sami sa svojim mislima, poneki savjet sa strane i čekanje vremena da prođe do starta.

Da bi plivači mogli plivati u moru koriste vazelin ili lanolinsko ulje kojima mažu pazuhe, vrat, ramena i ostale dijelove tijela koji su u doticaju sa plivačkim odijelom. Kako bi imali što bolju plovnost plivači obično koriste broj manje odijelo. Biti u takvom odijelu preko 2 sata je vraški bolno pa postoji velika mogućnost ozljeda ukoliko se ne obavi mazanje vazelinom kako treba. Mala tajna je da plivači mažu i članke na nogama i cijela stopala. Netko bi pitao zašto? To je iz razloga da plivanjem u grupi postoji velika mogućnost potezanja za nogu kako bi se plivač postavio u bolji položaj. Mazanje članka je onemogućavanje povlačenja za nogu.
 Draftanje: Plivanjem u draftu smanjuje se otpor za oko 25 %. Obično plivači puste nekoga da vodi i    na taj način korigira pravac ostalima. Međutim, u današnjoj utrci madžarski plivač je bio toliko jak i brz da je svoju prednost samo povećavao u odnosu na ostale plivače.
Jedna od bitnih stvari tijekom utrke je i hrana i okrijepa. Za to služe tzv. “feeding ponton”, a na kojem su smješteni treneri. U rukama drže štapove koji na kraju imaju posudice u kojima se nalaze plastične čaše za piće ili gelovi. Dužina štafa prema FINA pravilimane može biti preko 3 metra, a obično su štapovi označeni zastavicama ili na neki drugi način kako bi ih plivači u vodi mogli vidjeti. Drugi način okrijepe je da plivači nose gelove sa sobom u plivačkim odijelima. Danas je madžarski plivač plivao na način da uopće nije uzimao okrijepu te je i na taj način u odnosu na ostale plivače dobivao presudne metre.
Uvijek i bilo gdje crveno-bijele kockice.
Facebook Comments Box

Odgovori