Otvoreno pismo KDP Split u svezi s aktualnim stanjem daljinskog plivanja u Republici Hrvatskoj

0 Comments

 

Klub daljinskog plivanja “Split”
Kranjčevićeva 30
21000 Split

Hrvatski savez daljinskog plivanja
Ivana Kukuljevića Sakcinskog 6
21460 Stari Grad                                          

Poštovani,

U vezi sa svim problemima koje pritišću naš sport posljednje dvije godine, obraćamo Vam se kao dugogodišnja članica Saveza iza koje stoje rezultati kako u domaćim natjecanjima, tako i na međunarodnoj sceni.
S obzirom na to da je stanje u našem sportu svakim danom sve lošije osjećamo da je došlo vrijeme da zajedno s ostalim aktivnim klubovima i udrugama koje se bave daljinskim plivanjem preuzmemo brigu o budućnosti daljinskog plivanja u Republici Hrvatskoj. Naš osnovni motiv je da daljinsko plivanje u Republici Hrvatskoj sačuva status samostalnog sporta tj. da djeluje kao samostalni  Savez, a ne u sklopu nekog drugog nacionalnog Saveza. Osim toga, želimo svim sportašima koji se bave daljinskim plivanjem, bilo da je riječ o vrhunskim sportašima ili o rekreativcima i veteranima,  omogućiti u prvom redu sigurnost i što bolje uvjete kako bi mogli postizati što bolje rezultate i tako pridonositi uspjesima svojih klubova, nacionalne reprezentacije, ali i podizanju popularnosti daljinskog plivanja u Republici Hrvatskoj i pronosili glas o ljepotama naše obale diljem svijeta.

Nažalost, situacija u našem Savezu posljednjih godina nije bila na tragu ovih naših očekivanja, da bi sve kulminiralo ove sezone kada do posljednjeg trenutka nismo znali što će biti s utrkama u Rijeci odnosno Koromačnom, odnosno kada su juniorski reprezentativci bili u situaciji da samo jedan dan prije natjecanja na Svjetskom juniorskom prvenstvu (a nakon toga i na Europskom juniorskom prvenstvu) nisu bili prijavljeni za nastup već su naknadnim lobiranjem i dobro voljom FINA-e, LEN-a i organizatora natjecanja (kako na SJP u Hoornu, tako i na EJP u Piombinu), ipak uvršteni na startnu listu te su odradili oba natjecanja nažalost sa spoznajama da netko u savezu nije odradio svoji posao, iako su iz Saveza cijelo vrijeme tvrdili su da su prijave izvršene na vrijeme. Dodajmo da za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Hoornu plivači nisu od Saveza dobili nikakvu službenu opremu već su neposredno pred natjecanje vodootpornim flomasterom upisivali oznake CRO na svoje plivačke kapice. Takvo predstavljanje na svjetskoj smotri zasigurno nije onakvo kakvo predstavnici naše zemlje u ovom lijepom, ali iznimno teškom, sportu zaslužuju.

Kada govorimo o domaćim natjecanjima moramo istaknuti da registracije natjecatelja u ovoj godini ne postoje tj članske iskaznice nismo dobili kao ni obavijest o registriranim članovima iako smo to uredno platili. Jedini podatak vezan uz registracije natjecatelja tijekom cijele sezone bio je kratka obavijest na internet stranicama Saveza pod nazivom “Upisnik za natjecateljsku sezonu 2016/17 iz serije Cro Cupa”.

Nadalje, ove godine još nisu isplaćene nagrade najboljim plivačicama i plivačima u CRO CUP-u iako je od posljednje utrke i proglašenja najboljih u ovoj sezoni prošlo više od dva mjeseca.

Isto tako do današnjeg dana (24.11.2016.) nisu isplaćene naknade (više od osam mjesečnih plača) treneru Jakši Arambašiću, iako su iste (prema podacima iz HOO-a) doznačene na računa našeg Saveza i to namjenski za trenera mlađih dobnih kategorija (nisu uplaćena davanja -porez prirez i doprinosi).

Osim gore navedenih isplata nije izvršena uplata sredstava iz individualnog programa HOO-a za Duju Milana iako su sredstva potrošena i računi dostavljeni (platili roditelji).

Uz sve već navedeno moramo naglasiti da je i komunikacija putem web stranice www.hsdp.hr ove godine bila ispod svake razine te da na istoj nije objavljen niti jedan raspis utrka državnih prvenstava i CRO CUP-a, osim za državno prvenstvo/CRO CUP utrku  na 10 km u Omišu, te da na istim još uvijek stoji stanje u poretku CRO CUP-a nakon sedam održanih utrka.
Broj registriranih plivača iz godine u godinu opada zbog nezadovoljstva kako plivača – vrhunskih sportaša i veterana, tako i rekreativaca, a da istovremeno Crikvenički maraton bilježi ogroman porast natjecatelja (dvjesto posto).

Nažalost promocija ovog predivnog sporta je katastrofalna  iako imamo sve preduvjete da sezona bude od 01.05. pa sve do 01.11. kako za natjecanja tako i za sportski turizam (sposobni i pametni ljudi su od biciklizma napravili hrvatsko čudo).

Za kraj dodajemo da smo u trenutku pisanja ovog dopisa dobili obavijesti da su odbijeni zahtjevi za kategorizaciju za naše sportaše: Antoniu Buličić, Ivana Šitića (pobjednika utrke na 10 km koja je olimpijska disciplina) i Duju Milana zbog nepotpune dokumentacije (nedostaje ovjereni zapisnik o rezultatu) iako smo iz saveza dobili obavijest da je sva dokumentacija uredno pečatirana i poslana. Plivači  su svoj statuts zaslužili svojim rezultatima. Inače, ovo je već druga godina da je Antonia Buličić ostala bez kategorije zbog  pogrešaka vezanih uz zapisnik i nepoznavanja pravilnika o kategorizaciji prema kojem HOO dodjeljuje iste.

Zbog svega navedenog, a u isključivom interesu budućnosti daljinskog plivanja u Republici Hrvatskoj Klub daljinskog plivanja “Split” se pridružuje ostalim klubovima i  traži:

  1. Neopozivu ostavku Izvršnog odbora HSDP-a na čelu s predsjednikom gosp. Vinkom Šoljanom koji je u protekle dvije godine doveo pet novih tajnika, a da nijedan  nije radio u interesu daljinskog plivanja.
  2. Sazivanje Izvanredne skupštine Saveza na kojoj bi se izabralo novo vodstvo HSDP-a s tim da mjesto održavanja Izvanredne skupštine bude negdje na kopnu (Zadar, Zagreb, Rijeka, Poreč, Sisak, Šibenik ili Split), a naš prijedlog je da zbog najpovoljnijeg geografskog položaja mjesto održavanja bude Zadar.
  3. Suspenziju prava glasa za klubove i udruge koje se “bave daljinskim plivanjem”, a koji nisu imali niti jednog aktivnog člana ili koji nisu bili aktivni posljednje dvije godine (nisu nastupali na plivačkim maratonima, odnosno nisu organizirali službene maratone)
  4. Da se za prvu točku dnevnog reda na Izvanrednoj skupštini stavi prijedlog Izmjena statuta kojima bi se sve članice Saveza dovele u ravnopravan položaj, a ne kao do sada da se u Statutu tvrdi da su svi ravnopravni, a da onda “određene članice” (koje već nekoliko godina i ne egzistiraju)  imaju dvostruko pravo glasa.

Zasluge dosadašnjeg vodstva za razvoj daljinskog plivanja u Republici Hrvatskoj nisu sporne, ali s obzirom na sve navedeno očito je vrijeme za nove (mlađe) ljude na čelnim mjestima Saveza.  U nadi da ćete shvatiti da su naša traženja isključivo u cilju boljitka daljinskog plivanja, kao i sportaša koji se bave daljinskim plivanjem u  Republici Hrvatskoj, srdačno Vas pozdravljamo.
Izvršni odbor KDP “Split”

Split, 24. studenog 2016.

Na znanje:
1. Hrvatskom olimpijskom odboru
2. Hrvatskom plivačkom savezu
3. Sportskoj inspekciji
4. Središnjem državnom uredu za sport – Ministarstvu znanosti i obrazovanja
5. Nacionalnom vijeću za sport
6. Klubovima i udrugama daljinskog plivanja u RH

otvoreno-pismo-kdp-split-u-svezi-s-aktualnim-stanjem-daljinskog-plivanja-u-republici-hrvatskoj-1

Facebook Comments Box

Odgovori